امروزه بازار بورس بسیار داغ است و افراد زیادی به فعالیتهای بورسی علاقهمند شدهاند و سعی در سرمایهگذاری در این شرکتهای موجود در بورس کردهاند. همانطور که میدانیم شرکتهای مختلفی وجود دارند از جمله شرکتهای تضامنی، با مسئولیت محدود و شرکت سهامی و…که هرکدام از آنان شرایط و ویژگیهای خاص خود را دارند که میتواند در سود و ضرر شما بسیار تاثیرگذار باشد. در این مطلب ما به شرکت سهامی عام پرداختهایم.
منبع : شرکت سهامی عام
شرکت سهامی
شرکتی است که سرمایه آن به قطعات مساوی به نام سهم تقسیم گشته و مسئولیت صاحبان سهام در قبال بدهیهای شرکت به اندازه مبلغ اسمی سهام آنها است. شرکت سهامی طبق قانون تجارت شرکت بازرگانی محسوب میشود، هرچند موضوع آن بازرگانی نباشد.
شرکت سهامی عام
یکی از اقسام شرکتهای سهامی است که قسمتی از سرمایه اولیه آن توسط موسسین این شرکت تامین میشود و قسمت دیگر به عرضه عمومی گذاشته میشود تا توسط مردم تامین بشود. مردمی که سهام شرکت را خریداری میکنند در اصطلاح تجارتی پذیرهنویس نام دارند و این عمل خرید سهام، پذیرهنویسی نام دارد.
اوصاف اساسی شرکت سهامی عام
۱_ مسئولیت سهامداران در این شرکت به میزان سهامشان است.
۲_ در تصمیمگیری برای اداره این شرکت اکثریت آراء ملاک است منتهی منظور اکثریت سرمایهای است. یعنی عدهایی از شرکا که بیش از نصف سرمایه شرکت را دارا هستند.
۳_ نقل و انتقال این نوع سهام بسیار ساده است.
۴_ برای تاسیس آن حداقل سرمایه تعیین شده ۵ میلیون ریال است.
آثار شخصیت حقوقی شرکتهای سهامی
شرکتهای سهامی شخصیتی مستقل از شرکا دارند آنها خود دارای شخصیت حقوقی هستند. بنابراین آثاری بر این شخصیت حقوقی بار میشود که عبارتند از:
۱_ شرکت باید نام داشته باشد. عبارت (شرکت سهامی عام ) حتما باید قبل یا بعد از شرکت بیاید. وگرنه شرکت دیگر سهامی عام نخواهد بود و شرکت تضامنی محسوب خواهد شد.
۲_اقامتگاه شرکت که مرکز اصلی شرکت است در اساسنامه تعیین میشود و تغییر اقامتگاه چون به معنای تغییر اساسنامه است در صلاحیت مجمع عمومی فوقالعاده است.
۳_ تابعیت شرکت بستگی به اقامتگاه دارد، تابعیت تغییر نخواهد کرد مگر با رضایت همه.
۴_ سرمایه شرکت مستقل از سرمایه شرکا است و مخصوص خود شرکت است.
تشکیل شرکت سهامی عام
برای تشکیل شرکت ابتدا موسسین شرکت باید حداقل ۲۰٪ سرمایه شرکت را تعهد کرده و لااقل ۳۵٪ مبلغی که تعهد کردهاند را در حساب بانکی به نام شرکت در شرف تاسیس بسپارند. سپس مدارکی که باید به امضای همه آنها رسیده باشد به مرجع ثبت شرکتها تسلیم کنند.
پس از اینکه اداره ثبت شرکتها اجازه پذیرهنویسی داد و آن را مطابق با قانون دانست موسسین میتوانند اعلامیه پذیرهنویسی را در روزنامهها و بانکی که تعهد سهام در آن است در معرض دید همگان قرار دهند. پس از آن افراد علاقهمند به بانک مراجعه کردند تعداد سهم مورد نظر را میخرند و برگه تعهد سهم را امضا میکنند و به هر میزان که سهام خریدند ۳۵٪ آن را همان لحظه پرداخت میکنند و مابقی را متعهد میشوند.
امضای ورقه تعهد سهم در بانک به خودی خود مستلزم قبول اساسنامه و تصمیمات مجمع عمومی شرکت است.
ارکان تشکیل دهنده شرکت سهامی عام
۱-رکن تصمیمگیرنده (مجمع).
۲- رکن ادارهکننده (هیات مدیره).
۳- رکن نظارتکننده (بازرسان).
انواع مجمع
مجامع در قانون پیش بینی شدهاند تا مهمترین تصمیمات شرکت اتخاذ گردد و جنبه قانونی بگیرد. البته مجامع انواعی دارند و باید شرایط خاصی برای تشکیل، رای دادن و تصمیم گیری در آن موجود باشد.
۱-مجمع موسس
ترکیب مجمع عمومی موسس بدین صورت است که باید حداقل کسانی که نصف سرمایه را تعهد کردهاند اعم از پذیرهنویسان و موسسان حاضر شوند.
اگر در اولین جلسه این حدنصاب برای تشکیل مجمع حاضر نشدند مجددا باید آگهی شود و در جلسه دوم باید حداقل یک سوم دارندگان سرمایه حاضر شوند.
حد نصاب تصمیم گیری دو سوم آرای حاضرین است اگر مجمع موسس بازهم به حدنصاب نرسید و تشکیل نشد شرکت منحل میشود چون اساس شرکت سهامی، مجمع موسس است.
صلاحیت و وظایف مجمع عمومی موسس
۱-احراز پذیرهنویسی کلیه سهام شرکت.
۲- تصویب آورده غیرنقد موسسین.
۳- تصویب اساسنامه شرکت.
۴- انتخاب یک روزنامه کثیرالانتشار برای درج آگهیهای شرکت تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی.
۵- انتخاب اولین مدیران و بازرسان: آنها باید کتبا قبول سمت کنند از تاریخ قبول کتبی سمت توسط آنان شرکت تشکیل شده محسوب میشود.
۲-مجمع عمومی عادی
مجمع عادی سالی یکبار تشکیل میشود و زمانیکه حداقل بیش از نصف سرمایه در جلسه حاضر شوند جلسه رسمیت مییابد و اگر جلسه اول به حد نصاب نرسید. جلسه دوم با حضور هر تعداد از سهامداران تشکیل میشود.
صلاحیت و وظایف مجمع عمومی عادی
۱-رسیدگی به صورتهای مالی شرکت.
۲- تصویب تقسیم سود و اندوخته بین سهام داران.
۳- تعیین مدیران و بازرسان.
۴-تعیین حقالزحمه اعضای هیات مدیره و پاداش آنها.
۳-مجمع عمومی فوقالعاده
این مجمع به موارد خاص رسیدگی میکند و جلسات این مجمع با حد نصاب حضور ٪۵۰+۱ نفر رسمیت مییابد.
اگر جلسه اول به حدنصاب نرسید جلسه دوم با حضور بیش از یک سوم رسمیت مییابد.
صلاحیت و وظایف
۱-تغییر در موارد اساسنامه.
۲-تغییر در سرمایه شرکت.
۳-انحلال شرکت قبل از موعد.
۴-ترتیب دادن سهام ممتاز.
۵-تغییر در امتیازات وابسته به سهام ممتاز.
۶-تصمیم راجع به انتشار اوراق قرضه. (امروزه انتشار اوراق قرضه به علت ربوی بودن ممنوع است.)
۷-تصمیم در خصوص تبدیل سهام بینام به با نام و برعکس.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرکت سهامی عام، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون شرکت سهامی عام پاسخ دهند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
وکیل دات کام بهترین راه حل برای مشکلات حقوقی شما
:: برچسبها:
شرکت سهامی عام ,
:: بازدید از این مطلب : 477
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0